miercuri, 16 ianuarie 2013

Veşti bune [& o declaraţie]

Vestea cea mai bună a zilelor ăstora e că Anatol Grosu a luat Premiul Eminescu pentru debut, pentru Epistola din Filipeni, o carte pe care am văzut-o crescând sub ochii mei. M-aş fi bucurat să ia premiul ăsta ex aequo cu Teodora Coman, însă n-a fost să fie. (Din punctul meu de vedere, cei mai buni debutanţi de anul trecut sunt Marius Chivu, Teodora Coman şi Anatol Grosu, urmaţi foarte îndeaproape de Alex Văsieş, Radu Niţescu şi Ana Puşcaşu, la rândul lor poeţi foarte buni. 2012 a fost un an extraordinar pentru debuturi, cum fuseseră cu un deceniu în urmă anii 2002-2003.)
Sigur, m-am bucurat şi pentru premiul meu de la Gala Tinerilor Scriitori, n-are cum să nu te bucure un premiu dat de un juriu prestigios (Eugen Simion, Paul Cernat, Bogdan Creţu, Daniel Cristea-Enache) şi luat într-o companie atât de bună: Andra Rotaru, Vlad Moldovan, Cosmin Perţa. Mihai Iovănel, Liviu Ioan Stoiciu. Am avut însă inima strânsă la decernarea lui în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român - ştiută fiind dezaprobarea mea faţă de modul în care Andrei Marga înţelege să-şi exercite mandatul.
După cum am mai spus într-o discuţie pe Facebook, dacă premiile pentru tinerii scriitori ar fi fost acordate de ICR, n-aş fi acceptat distincţia. (Numai premiul lui LIS a fost acordat de ICR.) Şi, de altfel, n-o să particip la nici un proiect al ICR sub administraţia Marga, sub nici o formă.
Tocmai de aceea, m-a bucurat cu atât mai mult că Daniel Cristea-Enache a ţinut să mulţumească, în discursul lui, vechii echipe a ICR - adică, nominal, lui H.-R. Patapievici, Taniei Radu şi lui Mircea Mihăieş. În secundele alea, inima mi-a fost liberă. Mulțumesc, Daniel.

[Iată şi premiile:
- Andra Rotaru, Tânărul poet al anului 2012;
- Radu Vancu, Tânărul poet al anului 2012;
- Cosmin Perţa, Tânărul prozator al anului 2012;
- Mihai Iovănel, Tânărul critic al anului 2012;
- Vlad Moldovan, Tânărul scriitor al anului 2012;
- Liviu Ioan Stoiciu, Cartea de poezie a anului 2012.]


6 comentarii:

Anonim,  18 ianuarie 2013 la 13:20  

Daca ne uitam in buletinul "Tinerilor ..." nu stiu daca e pe deplin justificat acest titlu. Acum nu stiu care e definitia literara a acestui cuvant. Coteriile balcanice ale USR/ASB pe filiera Cipariu/D.C.E. au castigat din nou.

Radu Vancu 18 ianuarie 2013 la 14:03  

:)
"Tânăr" înseamnă, în legislaţia europeană, sub 35 de ani.
Condiţie pe care până şi eu o îndeplinesc, fiind cu vreo jumătate de lună sub prag.
Cu părere de rău, sunt nevoit să vă atrag atenţia că, din două propoziţii în care spuneţi "nu ştiu", nu puteţi trage o concluzie atotştiutoare.
Şi că, în domeniul judecăţilor morale, lipsa de logică e ea însăşi o carenţă morală.

Radu Vancu 18 ianuarie 2013 la 15:46  

[* "fiind cu o jumătate de an sub prag", în loc de "o jumătate de lună" - corectură operată de ochiul de corector inerant al lui Daniel Cristea-Enache şi transmisă mie pe Facebook]

Anonim,  18 ianuarie 2013 la 16:09  

"Nu stiu" nu are intelesul pe care il dati dvs. Ati intuit insa exact sensul, dar nu se potrivea cu raspunsul pe care urma sa-l formulati, dle Vancu. Sensul era unul dubitativ. In rest, e perfect cand premiile in literatura se dau respectand legislatia europeana.

daniel 18 ianuarie 2013 la 18:08  

n-are a face varsta, ci cartea. daca Radu avea peste 35, Franghia lua premiul "cartea de poezie a anului", il impartea cu LIS. (cum a mai impartit Radu, chiar recent, un premiu cu Ion Muresan). si era si acolo ex aequo :)

fapt e ca organizatorii au impartit chestia pe caprarii, asa ca Radu a luat premiu la capraria lui...

singurul fapt imputabil (juriului, si organizatorilor, nu lui Radu) e ca la poezie nu exista nici o nominalizare "pura". toate s-au transformat in premii. din punctul meu de vedere, orice premiu serios are si nominalizati, nu doar castigatori... i-am si sugerat lui DMC, pe fb, sa mareasca numarul nominalizatilor la 5, in caz ca juriul e din nou generos sa ramana macar vreo doi si pe-afara. ma vor injura poate poetii (de ce sa nu fie toti castigatori? si poate ca asa si e), dar asa vad eu. 5 nominalizati, din care 3 castigatori, ar fi, la limita, cat de cat ok. dar 3 din 3 e prea-prea...

Radu Vancu 18 ianuarie 2013 la 18:10  

Şi mai spui de mine că-s wise beyond my age, dragă Daniel. :)

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS