miercuri, 15 august 2012

Corpul T. Poezia post '89. Top 25


Am scris cu vreo două postări în urmă despre ancheta Corpului T privind cele mai bune 5 cărţi de poezie din '89 încoace.
După cum spuneam, au participat 46 de critici, au rezultat 54 de autori şi 87 de volume (întrucât unii poeţi au fost nominalizaţi pentru cărţi diferite).
Lista astfel obţinută mi-a amintit de o anchetă de acum mai bine de zece ani a Observatorului cultural, privind nu poezia, ci romanul. Pe primul loc ieşise Mateiu Caragiale, cu Craii de Curtea Veche - iar cârcotaşii s-au grăbit să observe că, dacă s-ar fi adunat punctajele romanelor cu care fusese nominalizat Rebreanu, atunci prozatorul ardelean s-ar fi aflat el pe primul loc.
Aşa că m-am gândit să adun şi eu punctajele poeţilor nominalizaţi în ancheta Corpului T, astfel încât să rezulte o listă cu primii 25 în care poeţii să nu mai fie, cum se spune în statistica de azi, dezagregaţi pe cărţi.
A ieşit până la urmă o listă cu 27 de poeţi, pentru că ultimii trei au acelaşi punctaj şi n-am putut departaja între ei. Andrei Bodiu, Caius Dobrescu şi Simona Popescu au primit câte un punct pentru grupajele de poeme din Pauza de respiraţie, antologia scoasă de ei trei plus Marius Oprea (Pauza de respiraţie primise patru puncte, şi singura soluţie echitabilă mi s-a părut împărţirea celor patru puncte între cei patru poeţi contributori).
O listă... generalistă, aşadar. Care nu se cere luată decât exact aşa cum trebuie - ca un simplu joc de societate, adică.

1. Mircea Cărtărescu (97 p.)
2. Ioan Es. Pop (96 p.)
3. Ion Mureşan (87 p.)
4. Alexandru Muşina (63 p.)
5. Cristian Popescu (52 p.)
6. Mariana Marin (22 p.)
7. Angela Marinescu (18 p.)
8. Marius Ianuş (15 p.)
9. O. Nimigean (15 p.)
10. Liviu Ioan Stoiciu (15 p.)
11. Constantin Acosmei (14 p.)
12. Simona Popescu (14 p.)
13. Gellu Naum (13 p.)
14. Ana Blandiana (9 p.)
15. Caius Dobrescu (9 p.)
16. Daniel Bănulescu (8 p.)
17. Judith Meszaros (8 p.)
18. Marta Petreu (8 p.)
19. Nichita Danilov (7 p.)
20. Şerban Foarţă (7 p.)
21. Radu Vancu (7 p.)
22. Andrei Bodiu (6 p.)
23. Mariana Codruţ (6 p.)
24. Claudiu Komartin (6 p.)
25. Ruxandra Cesereanu (5 p.)
25. Emilian Galaicu-Păun (5 p.)
25. Ion Pop (5 p.)




11 comentarii:

Anonim,  15 august 2012 la 13:13  

Acest top nu are nici un sens. Ca simplu joc de societate, e ridicol (hai să comparăm mere cu pere). Ca top, e penibil (Ianuș peste Foarță, S. Popescu peste Naum, Cărtărescu peste toată lumea etc.). Cum ar zice Matache Măcelaru: Ehei, nici jocurile astea de societate nu sînt pentru toată lumea!

Alexandra 17 august 2012 la 20:55  

Daca faci un top al romanelor ai toata aprecierea mea, prefer romanele de alta, nu vreau sa te simti ofensat!

Radu Vancu 17 august 2012 la 21:30  

Anonim: Fireşte. :)

Darie Ducan: Est omen in quorum. :)

Alexandra: Cei de la Corpul T au invitat criticii să facă şi un top al romanelor post '90. Dacă vrei să-l vezi, descarcă numărul 4 din 2011 de la adresa asta: http://www.corpult.ro/Node.aspx?NodeId=2

Marius Ianus,  4 septembrie 2012 la 19:27  

Noi minciuni si manipulari literare:

Cat de prost trebuie sa fii ca, in loc sa ta ocupi cu curatirea sufletului tau, sa cauti sa manipulezi intr-un domeniu totusi cu evidente, cum e cel al literaturii?
Cele mai recente incercari de manipulare ii apartineau lui Gabriel Chifu, care, dupa ce si-a facut debutul in viata literara cu niste topuri profund rusinoase si securiste, a ajuns pana acolo incat si-a dat sie insusi premiul US pentru poezie.
Dar Musina, autorul dictonului securist “zece oameni organizati influenteaza o mie de oameni dezorganizati”, nu vrea sa se lase nici el mai prejos, daca tot e rost de manipulare.
Asa ca face si el un “top”, in revista facultatii la care lucreaza: http://erizanu.cartier.md/cele-mai-bune-volume-de-poezie-din-1990-pana-azi-4822.html
Reteta presupun ca a fost urmatoarea: a amestecat 20 de critici adevarati cu 20 de trepadusi de curte si s-a cocotat pe un nemeritat loc 6.
Adevarul spre care ne conduce opinia publica si critica a fost pulverizat de acesti nesimtiti.
Credeati ca pe primele locuri intr-un top al poeziei post-revolutionare ar trebui sa fie Cristi Popescu, Marius Ianus si Ioan Es Pop, apoi sa fie trei locuri libere, apoi Bastovoi, Cartarescu, Brumaru, Danilov, Muresan, apoi alte locuri libere, apoi Mariana Marin, Ruxandra Novac, Domnica Drumea, Constantin Acosmei, Andrei Bodiu, T.S. Khasis, Razvan Tupa si tot asa (apoi, pe la mijlocul listei, Musina pe locul 100, iar Chifu pe 200)? Nici pe departe. Uitati-va peste topul gogonat al lui Musina si va amuzati.
Musina este un rob al minciunii in toate ale vietii lui. El e, sa vedeti, nu cred ca o sa vina sa credeti… profesor universitar de folclor. Asadar, cum stiti toti ca nu e vreun mare specialist in acest domeniu, el ocupa si in viata profesionala locul altuia. Asta vrea sa faca si in poezie. Dar, daca a facut dintr-un smecher un profesor universitar fara firma, nu cred ca va putea face din acelasi smecher un poet. Musina nu e poet.
Sa dea Dumnezeu ca toti cei care cauta sa manipuleze in acest domeniu, toti cei care s-au bagat in manual pe nedrept si toti cei care au bagat autori in manual pe nedrept, daca nu isi repara sau rascumpara vina de indata, sa traiasca cu averea si sanatatea lui T.S.Khasis viata lui Marius Ianus.
Pentru ca ceea ce fura acesti nesimtiti, de fapt, e viata noastra.

Radu Vancu 4 septembrie 2012 la 19:36  

Marius, e doar un joc de societate, după cum spuneam. Aşa că hai să-l jucăm mai relaxaţi.

Dacă tu ai dreptate, atunci jocul ăsta n-are nici o relevanţă - şi atunci enervarea n-are nici un rost.

Iar dacă n-ai dreptate, atunci poezia română recentă îl numără şi pe Muşina printre poeţii ei de primă mână. Alături de Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Ion Mureşan, Mircea Cărtărescu, Mariana Marin, Angela Marinescu şi, bineînţeles, Marius Ianuş. Ei bine, îţi spun sincer că mie nici măcar ăsta nu mi se pare un motiv de enervare. :)

Marius Ianus 5 septembrie 2012 la 10:39  

Nu inteleg de ce te prefaci astfel.
Acest top al lui Musina a evident o mizerie si o minciuna.
Uita-te nu doar la lista, ci si la punctaje.
Faci acest joc murdar si tu, te prefaci ca totul e bine. Rusine.

Radu Vancu 5 septembrie 2012 la 11:48  

Marius, dacă topul e o făcătură, atunci nu-l va lua nimeni în serios.

Mie unul mi se pare cât se poate de rezonabil în ceea ce priveşte partea lui superioară, spre exemplu toţi cei 25 listaţi mai sus mi se par poeţi remarcabili, unii dintre ei chiar mari poeţi. Despre puţine alte topuri literare aş putea spune acelaşi lucru - că mi se par, adică, rezonabile.

Cât despre punctaje, ele nu înseamnă chiar nimic - Şerban Foarţă, aflat undeva în josul listei celor 25, e egalul lui Ion Mureşan, plasat în fruntea ei. Important e că un critic sau altul a crezut că o carte de Şerban Foarţă e printre cele mai bune 5 publicate în ultimii 22 de ani. Că asta i-a adus lui Foarţă 5 puncte sau 25, e absolut secundar. Contează doar că rezultatul final, lista ca atare, e plauzibilă.

Cam asta cred eu. Că lista e, adică, plauzibilă şi rezonabilă. Însă, fireşte, asta înseamnă că fac jocul murdar al lui Muşina şi că ar trebui să-mi fie ruşine. Mie şi criticilor care iau topul în serios - Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu etc. Să ne fie, aşadar, tuturor ruşine, ne joacă Muşina pe degete mai ceva decât Băsescu pe Barroso şi Merkel! :)

capricornk13 5 septembrie 2012 la 16:25  

lol...
radu, ce dragut esti ca iei in serios pe cineva care se pune pe sine insusi pe locul doi, lasa locuri goale, apoi il pune pe amaratul de Cartarescu... duoaaaamne pazeste, aerul ala din romania face rau la cap, jur!

capricornk13 5 septembrie 2012 la 16:31  

no offense meant, of course, ma amuz si eu; scuze politicoase daca suna prea sarcastic ce am scris - nu ma pricep deloc la topuri :)

Radu Vancu 5 septembrie 2012 la 17:26  

Capri, păi nici eu nu mă pricep la topuri.

Ba să nu mint - când eram mai mic mă cam pricepeam la Top Gun. :)

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS