joi, 17 noiembrie 2011

Ruslan Ahtahanov. Se ucide iar pentru poezie

Poetul cecen Ruslan Ahtahanov, adversar al musulmanilor separaţionişti din Caucazul de Nord, a fost ucis la comandă. Ştirea, aici.
Dacă-mi aduc bine aminte, Nadejda Mandelştam povesteşte în memoriile ei teribile că, atunci când încerca să-l domolească pe Osip sau să-l convingă să plece, genialul poet îi răspundea cam aşa: "Rămânem aici, numai aici se ucide pentru poezie, numai ei respectă cu adevărat poezia!".
După cum se vede, acolo poezia e înspăimântător de respectată în continuare.
 

8 comentarii:

Separatistul roman,  17 noiembrie 2011 la 19:59  

ba, neamule, care te mai dai si poet, unde ai auzit tu de cuvantul "separatzionist"?! poate ai vrut sa spui "separatist". iar daca nu te pricepi, lasa-i pe altii. era nevoie doar de o traducere buna, nu de vreo creatie. hai, te-am pupat, vancule, manca-ti-as poezia ta, cu fulgi cu tot!

Radu Vancu 17 noiembrie 2011 la 20:09  

Dacă o să cauţi "separaţionist" pe google, o să găseşti 258 de rezultate în limba română, folosite în cărţi de teologie, ştiinţe politice şi teoria culturii de oameni mai inteligenţi decât mine.
Dar, na, mi-ai zis-o şi tu aşa cum meritam. Şi cum merita, bineînţeles, şi subiectul ăsta. Felicitări.

Separatistul roman,  17 noiembrie 2011 la 20:40  

e rau daca rezultatele de pe google sunt indicii de corectitudine pentru un termen. cuvantul "separationist" exista in limba lui google doar pentru ca niste imbecili au tradus defectuos. oamenii aia nu sunt deloc mai inteligenti decat tine. cum in poezie exista toti neavenitii, fix la fel stau lucrurile in domeniile pe care le-ai enumerat tu. sper ca m-am facut inteles de tine.

Radu Vancu 17 noiembrie 2011 la 21:08  

Ah, sfântă simplitate... :)

Anonim,  18 noiembrie 2011 la 00:31  

pe tine, radule, te-am văzut mereu atât de departe de mojicii, încât mi s-a strâns stomacul citindu-i comentariile insului. mai cu seamă că nu era locul potrivit...

Radu Vancu 18 noiembrie 2011 la 00:39  

Ei, nu sunt mojicii, omul şi-a spus părerea, poate cam prea vocal.
(Şi, cred eu, fără să aibă dreptate - de la a devia se formează deviaţionist, de la a colabora - colaboraţionist, aşa că e plauzibil ca de la separa (verb de aceeaşi conjugare) să se formeze separaţionist. Separatist, împrumutat pe filieră franceză, e mai uzitat - dar asta nu înseamnă automat că exclude forma venită pe filieră englezească.)
Însă, într-adevăr, cred că nu era tocmai locul potrivit pentru ridicatul vocii.

Anonim,  18 noiembrie 2011 la 00:49  

oricum, importantă e forma în care alegi să faci o observație oarecare, chiar dacă îndreptățită. măcar de dragul circumstanțelor...

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS