luni, 24 octombrie 2011

Înapoi de la Festivalul Internaţional Poes:s

În ciuda vremii considerabil de reci, la Satu Mare lecturile de poezie au fost de-a dreptul hot. S-a citit în două tranşe: mai întâi o lectură de noapte, de pe la 9 până pe la 12, în sala de festivităţi a elegantului hotel Poes:s (cel mai livresc hotel din galaxie, cred); apoi, una de zi, în castelul din Carei, aproape complet renovat, absolut spectaculos. (În biblioteca burgosiană a castelului, un poem în sine e globul terestru de la 1634, făcut la comanda cardinalului Richelieu pentru a integra toată cunoaşterea geografică a vremii; mi-a amintit epitaful cardinalului - mai mult ca sigur apocrif: "Ci-gît un fameux Cardinal / Qui fit plus de mal que de bien / Le bien qu'il fit, il le fit mal /Le mal qu'il fit, il le fit bien."). 
Pe lângă lecturi, minunate au fost nopţile - aproape albe, stropite din belşug cu Pepsi & Mirinda, coagulând tot universul în orele alea mici.
Pentru mine, revelaţia festivalului a fost Ionel Ciupureanu - sigur, poetul îl ştiam deja, am scris cu drag despre el, dar omul neverosimil de discret & de tăcut mi l-a adus în minte pe, bineînţeles, Constantin Acosmei - care habar n-are cât de dor îmi e de el. :)
Iată şi premiile Festivalului:

* Premiul Poesis Opera Omnia - Nora Iuga
* Premiul pentru proză - Marta Petreu (cartea anului: Acasă, pe câmpia Armaghedonului, Polirom, 2011)
* Premiul pentru poezie - Marin Mălaicu-Hondrari (cartea anului: La două zile distanţă, Charmides, 2011)
* Premiul pentru critică - Cornel Ungureanu
* Premiul pentru traducere - Jan Mysjkin (Belgia)
* Premiul de excelenţă pentru poezie străină - Hanane Aad (Liban)
* Premiul de excelenţă pentru poezie străină - Mezey Katalin (Ungaria) 


LE. Elena Borrás Garcia, care traduce în spaniolă tot felul de minunăţii, de la Apropierea lui Marin Mălaicu-Hondrari la Apolodor-ul lui Gellu Naum, a pus pe youtube filmuleţe cu recitaluri de la Festival. Le găsiţi căutând "Festivalul Internaţional Poes:s". 

4 comentarii:

ana alfianu 24 octombrie 2011 la 13:39  

prin ce lumi luminoase te (şi ne) plimbi tu, radule...:)

Radu Vancu 24 octombrie 2011 la 13:46  

Ana, cine zice ăla e! :)

Georgian,  1 noiembrie 2011 la 11:29  

Radule, se pare ca avem prieteni comuni... Si eu imi anim noptile de lectura cu Mirinda. :)

In alta deozordine de idei, am tot auzit de Marta Petreu si intentionez sa cumpar istorisirile sale de pe faimoasa campie. Ai citit-o? :)

Radu Vancu 1 noiembrie 2011 la 12:05  

Georgian: De unde rezultă că Mirinda e un excelent profesor de lectură aplicată (cam ca Nabokov, să zicem)! :) Cât despre romanul Martei Petreu - citeşte-l, n-o să regreţi. Ba chiar dimpotrivă.

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS