sâmbătă, 17 septembrie 2011

Premiile Revistei Transilvania 2011

Premiul Opera Omnia - Nora Iuga

Premiul pentru proză (Viaţa lui Kostas Venetis, Cartea Românească, 2011) - Octavian Soviany

Premiul pentru poezie (La două zile distanţă, Charmides, 2011) - Marin Mălaicu-Hondrari

Premiul pentru poezie (Motocicleta de lemn, Charmides, 2011) - Ştefan Manasia

Premiul Semper Poesis - Claudiu Komartin

15 comentarii:

Dan-Liviu Boeriu 18 septembrie 2011 la 16:23  

Mă, nu ştiu cum să zic, da' parcă premiile astea sunt cele mai corecte din câte am văzut în ultima vreme. Nora Iuga rules, Soviany aşijderea; de Claudiu ce să mai spun? Bravo Revistei Transilvania!

Vasile,  18 septembrie 2011 la 20:36  

În Ardeal s-a încheiat anul 2011?

Radu Vancu 18 septembrie 2011 la 21:55  

Dan-Liviu Boeriu: Mulţumesc, şi eu cred la fel. :)

Vasile: Nu-i vorba de anul calendaristic 2011, altfel am fi făcut colocviile pe 1 ianuarie 2012 :) La fiecare ediţie a colocviilor dăm premii pentru cărţile publicate în anul scurs de la ediţia precedentă.

ddm 19 septembrie 2011 la 03:06  

nu stiu ce sa zic (ca n-am citit doua din cartile premiate; autorii - buni, in orice caz), dar (prea) toti premiatii is prieteni cu Radu :D

Veronica,  19 septembrie 2011 la 09:33  

@ddm: Chiar şi poetul omagiat, nu? Ţţţ...
Şi oare pe ce se bazează aceste "prietenii"? Nu cumva chiar pe cărţi, pe scris?
Ce deplină contradicţie între acest comentariu şi atmosfera minunată a colocviilor.

Radu Vancu 19 septembrie 2011 la 11:40  

DDM: Într-adevăr, e bizar rău, nu cred că se poate găsi vreo explicaţie pentru asta. O să-mi fac cândva autocritica, îmi iau solemn angajamentul.

Veronica: Mulţumesc, Vera. Adevărul că, cel puţin pentru ziua de sâmbătă, atmosfera minunată a colocviilor ţi se datorează în bună măsură.

Dan-Liviu Boeriu 19 septembrie 2011 la 12:07  

Sau, Radu, înainte de a fi premiaţi, înjură-i de mamă, ca să nu mai zică lumea că prieteniile sunt criteriul. :)

Radu Vancu 19 septembrie 2011 la 12:13  

Dan-Liviu Boeriu: E o idee de luat în seamă, într-adevăr. :)

Anonim,  19 septembrie 2011 la 14:32  

păi nu ştiai tu, măi vancule, că prietenia şi valoarea literară nu pot coexista? că scriitorii buni trebuie să fie mereu în conflict, să se întreacă, să se invidieze, să se contrazică şi bârfească, să-şi toarne găleţi cu zoaie în cap, să strâmbe din nas - mh, ultima carte a lui x? e departe de ce scria acum câţiva ani, deşi nici atunci...
premiile transilvania arată coteria unor scriitoraşi de mâna a şaişpea care cred că ei sunt buricul sibiului ;)

(dar nu ştiu cum naiba de asemenea grozăvii pot fi - şi sunt - formulate numai de personalul auxiliar al literaturii, de tot felul de frustraţi care încearcă, se chinuie să se strecoare şi ei, dar nu le iese)

Radu Vancu 19 septembrie 2011 la 16:10  

Anonim: Atunci să mă păzească Dumnezeu să ajung vreodată un scriitor bun (nu că ar exista pericolul, dar zic şi eu aşa, preventiv)! :)

ddm 19 septembrie 2011 la 21:54  

Veronica,

tocmai, Radu are prieteni-poeti f faini. se accentua si in subtextul commului meu. si sper ca nu e contradictie intre atmosfera colocviilor si commul meu, adica eu sper (si cred) ca sunt acolo niste oameni constienti de lucrurile de genul asta, si poate asta si da (printre altele) forta festivalului.

in rest, chiar nu am ce comenta, mai ales ca nu stiu cum se dau premiile. nu stiu, de pilda, cine cu cine a concurat :D (partea asta nu o citi). ca sa pot sa-mi dau seama de credibilitatea unui festival ar trebui sa fiu la curent cu nominalizarile, fara a mi se spune cine a concurat nu imi pot face o parere daca jurizarea a fost ok (dar nu se spune nici la celelate concursuri, nu e un repros; spun doar ca nu pot masura de tot credibilitatea, o pot masura doar pana la un procent destul de mare, dar nu de 100%). daca, de pilda, a concurat Manasia cu Fluerasu Petre sau chiar Malin Stan (spun si eu nume la intamplare, pot alege oricate; spun "chiar" legat de Malin Stan pt. ca eu l-am descoperit de putin timp si imi pare ca are ce spune si chiar spune ceva in poezie, chiar daca nu e mai deloc cunoscut) si i-a batut mar e ok. daca insa a concurat ultima carte a lui Ion Muresan cu cartea lui Hondrari (pe care de altfel il apreciez, mai ales ca prozator si chiar si ca om + poet) si juriul a ales Hondrari personal pot sa-mi spun in gand ca n-as fi votat la fel.

dar cata vreme nu am datele, ramane cum am spus: toti scriitorii premiati sunt ok, cartile (ma refer la cele pe care deja le-am citit, nu le-am citit inca pe toate; despre cele pe care nu le-am citit nu ma pot pronunta, evident) lor la fel, Radu are prieteni-poeti faini, care au scris carti bune, iar festivalul n-am nici o indoiala ca a fost super (ba chiar as fi venit si eu cu drag de eram la Sibiu).

si inca o data: chiar sper ca genul asta de comentariu (adica observatie la obiect si relaxata) nu intra in contradictie cu ceea ce faceti (frumos, am inteles) voi pe acolo.

PS: Radu, nu te mai lamenta cu scriitor bun vs. nu stiu ce (n-)ai fi tu; evident, nu e cazul! daca nu erai in organizare luai tu premiu, nah! :P

ddm 19 septembrie 2011 la 22:12  

pt. Anonimul de mai sus (nah, ca pana la urma fac si aceasta precizare), chiar nu fac parte din acei "scriitoraşi de mâna a şaişpea care cred că ei sunt buricul sibiului", in primul si in primul rand pentru ca nu ma cred in buricul Sibiului si, in general, habar nu am ce e prin buricul Sibiului (eu trecand in viata asta de vreo doar doua ori prin Sibiu).

Anonim,  19 septembrie 2011 la 22:49  

ddm si frustrarile ratatului

Anonim,  20 septembrie 2011 la 02:41  

ddm, tu chiar nu poţi urmări un text de la un capăt la altul, despre ironie ce să mai vorbim, e ceva ce nu vei pătrunde niciodată...

Radu Vancu 20 septembrie 2011 la 09:50  

DDM: Sigur că nu-i nici o problemă în a pune nişte întrebări mai mult sau mai puţin legitime. Iată câteva detalii tehnice, aşa-zicând procedurale: juriul e format din Dragoş Varga şi cu mine; n-am anunţat niciodată nominalizările; singurul clue e acela că premianţii se află întotdeauna printre invitaţi (singura excepţie fiind chiar primul laureat al premiului Transilvania, Mircea Ivănescu, dar el n-a putut fi în sală din motive absolut obiective). Sigur, nominalizările pot fi intuite de un bun cunoscător al fenomenului literar; dar ce ne interesează e ca premiile să fie credibile. Tu spui că nu sunt 100 %, dar că nici departe nu sunt. Ei bine, eu mă declar mulţumit cu asta :)

Anonim 1, 2: Nu-i deloc OK să fim sarcastici cu un om care pune nişte întrebări, nu credeţi?

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS