luni, 27 iunie 2011

Concurs de debut Max Blecher – Herg Benet



Pe parcursul ultimului an, două edituri recent fondate – Casa de Editură Max Blecher (http://maxblecher.ro/) şi Editura Herg Benet (http://www.hergbenet.ro/) – au demonstrat, prin apariţiile pe piaţa de carte pe care le-au propus şi promovat, că se axează pe cele mai noi discursuri literare contemporane. Miza acestor edituri a fost de la început reprezentată de autorii originali şi neînregimentaţi, a căror literatură poate deschide noi perspective şi direcţii de expresivitate.

Dezideratul comun al Casei de Editură Max Blecher şi al Editurii Herg Benet de a sprijini literatura tânără valoroasă a întâlnit necesitatea tot mai evidentă de a lansa un concurs de debut în care manuscrisele trimise chiar să fie citite. Concursul de debut Max Blecher – Herg Benet li se adresează celor încrezători în puterea literaturii şi în propriul talent, celor care s-au săturat de competiţiile fictive ale căror rezultate se cunosc cu câteva luni înainte de final. Acest concurs e pentru toţi cei ignoraţi de sistemul editorial pentru a nu tulbura cumva pasivitatea, lipsa de idei şi ierarhiile „breslei”. O şansă pentru scriitorii nedebutaţi în volum de a-şi face cunoscut numele – şi, fireşte, pentru editori, de a propune publicului cărţi adevărate, actuale, greu de uitat.


Desfăşurare:
Concursul va avea două secţiuni: Poezie şi Proză.

Condiţia principală este ca participantul să nu fi debutat până acum în volum, indiferent că este vorba despre poezie sau proză. Nu există limită de vârstă pentru înscriere.

Premiul constă în publicarea a 4 manuscrise câştigătoare, două de poezie şi două de proză, Casa de Editură Max Blecher şi Editura Herg Benet urmând a publica câte un manuscris din cele două genuri literare în toamna anului 2011.

Adresa de e-mail la care vor fi trimise manuscrisele este debutMBHB@gmail.com

Data limită până la care pot fi înscrise manuscrisele în concurs este 31 august 2011. Manuscrisele vor fi citite de către 7 scriitori şi editori, iar decizia juriului va fi comunicată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.

Volumele câştigătoare vor fi lansate şi promovate în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2011.


Regulament:
Pentru a se înscrie în concurs, participantul îşi va face o adresă de e-mail Yahoo!, cu numele manuscrisului pe care îl propune juriului. De exemplu, un participant al cărui manuscris poartă titlul “ceaţă verde” va avea adresa de e-mail ceataverde@yahoo.com. Numele participantului NU va fi precizat în e-mailul trimis juriului, ce va conţine manuscrisul, şi nici în interiorul manuscrisului. Încălcarea acestei reguli duce la descalificarea automată.

Este obligatoriu ca fiecare manuscris, indiferent de genul literar, să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit.

La secţiunea Proză, participantul se poate înscrie atât cu proză scurtă, cât şi cu roman.

JURIUL concursului este format din scriitorii: Ioan Es. Pop, Liviu Antonesei, Radu Vancu, Dan Coman, Răzvan Ţupa şi editorii Claudiu Komartin şi Alexandru Voicescu.

Membrii juriului nu vor cunoaşte identitatea concurenţilor, aceasta urmând a fi dezvăluită după desemnarea manuscriselor câştigătoare.

24 comentarii:

capricornk13 27 iunie 2011 la 17:09  

Felicitări pentru iniţiativă! Am văzut şi la Claudiu, însă la el nu funcţionau comentariile - transmite-i şi lui te rog! :)
Mi se pare senzaţional că cereţi ca manuscrisele să fie trimise anonim.

Radu Vancu 27 iunie 2011 la 19:38  

Mulţumesc pentru felicitări, meritul le aparţine în măsură covârşitoare lui Claudiu Komartin & Alexandru Voicescu, ei au avut ideea şi pun la bătaie resursele necesare.
Nu încetează să mă uimească energia cu care Claudiu caută să sprijine poezia cea mai tânără - de asta am fost pur şi simplu ebluisat la Suceava când Liviu Ioan Stoiciu l-a acuzat public de vedetism şi oportunism. Dac-am avea măcar încă trei poeţi de un asemenea vedetism şi oportunism, sunt sigur că alta ar fi vizibilitatea poeziei române. Aşa însă, ne mulţumim cu altruişti precum domnul Stoiciu...

capricornk13 28 iunie 2011 la 00:02  

Păi ce mai pot să spun în afară de chapeau pentru Claudiu şi Alexandru Voicescu. Vedetism şi oportunism, da... mi-e scârbă. Dacă prin oportunism înţelegem bucuria omului care dă bine în jurul său din tot sufletul, ştiind, în acelaşi timp, că aşa se creează o lume mai bună, atunci Claudiu e oportunist. Fiindcă n-o face inconştient. Ci trudind. Cât despre vedetism...o, Darwin, ce bine ar fi ca România să fie plină de vedete care să facă reclamă Literaturii...

Radu Vancu 28 iunie 2011 la 15:33  

Fapte incriminatoare privind persoana şi activităţile numitului Komartin Claudiu: Institutul Blecher, cel mai viu club de lectură din ţară, ajuns la câteva zeci de ediţii, ţinut fără nici un fel de sprijin financiar; Casa de editură Max Blecher, unde au apărut deja câteva cărţi de poezie exemplare şi vor mai apărea câteva în urma concursului de debut; revista "Poesis Internaţional", al cărei număr 5 stă să apară, un fel de "Secolul XX" specializat pe poezie. Sunt trei capete de acuzare grave, care dovedesc că acest om iresponsabil urmăreşte să distribuie poezie pe piaţa neagră cu scopul de a face dependente cât mai multe persoane. Sperăm ca toate persoanele responsabile, inclusiv scriitorii cu conştiinţă civică, să se responsabilizeze şi să ia măsuri în vederea opririi acestui flagel!

Anonim,  12 august 2011 la 10:56  

am si eu o nelamurire: la sectiunea proza scurta, e nevoie de o singura proza? sau de mai multe care pot alcatui un volum? multumesc

Radu Vancu 12 august 2011 la 15:25  

Regulamentul spune aşa: "Este obligatoriu ca fiecare manuscris, indiferent de genul literar, să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit". Deci, în afară de cazul în care proza scurtă e suficient de lungă ca să poată constitui singură un volum (ceea ce ar fi cam din cale afară de urmuzian, nu? :) ), e nevoie de mai multe bucăţi de proză scurtă.

Anonim,  13 august 2011 la 06:45  

poate am formulat stângaci lucrurile în regulament - vrem să publicăm cărţi, nu povestioare, nuvelete, colecţii de aforisme - deci romane sau volume de proză scurtă (nu o proză scurtă, ci mai multe, nu ştiu cum s-ar putea cuantifica asta rezonabil, evident că nu trebuie să aibă o întindere anume, dar aţi mai citit, cred, cărţi de proză scurtă, ele cuprind mai multe proze scurte... of)

concurs mb&hb

Anonim,  23 august 2011 la 14:03  

dar cei care vor fi publicati vor merita ? vreau sa zic ca cartea romaneasca sa plans de manuscrisele slabe de la concursul lor si se spune ca nu sunt la moment nedebutati buni adica o sa aveti cel putin pe poezie pe cine publica ?

Kathy,  30 august 2011 la 04:37  

Eu una mor cand vad oameni care nici macar nu sunt capabili sa scrie corect din punct de vedere gramatical in limba noastra cea romana ... ce sa mai zic de literatura... Hei, tu , anonim cu capsor patrat de deasupra, tu ce crezi? Vor merita cartile ? NORMAL CA DA! Cam asta e ideea !

Anonim,  3 octombrie 2011 la 14:14  

după ucazu ăsta trebuia să ştim deja cine-s fericiţii prozatori şi poeţi publicaţi!
nu înţeleg, termenele-s de ochii lumii...confdenţialitate, da..da' nu pentru căţei!

Radu Vancu 3 octombrie 2011 la 16:00  

Sunt în joc chestii mai serioase chiar decât Noua Ordine Mondială, aşa că mai aveţi puţintică răbdare, s'il vous plaît. :)

Anonim,  10 octombrie 2011 la 22:22  

Cand se vor anunta castigatorii? O seara placuta!

Radu Vancu 11 octombrie 2011 la 09:36  

Foarte curând, probabil în jurul datei de 15 octombrie.

D.,  14 octombrie 2011 la 11:10  

E in 14 octombrie. S-a hotarat ceva?:)

D.

Radu Vancu 14 octombrie 2011 la 11:32  

Nu ştiu nici eu mai multe, mi-am trimis opţiunile şi aştept, probabil mai e cineva din juriu care încă nu s-a decis.
Dar, repet, nu mai poate dura mult. Iar cărţile o să apară în timp util - adică până la târg.
Vorba părintelui Cleopa - rabdári, rabdári, rabdári, rabdári! :)

Anonim,  16 octombrie 2011 la 09:55  

E in 16 octombrie. Ati mai aflat ceva?

Anonim,  16 octombrie 2011 la 13:03  

Deja deveniti neseriosi...

roxx 16 octombrie 2011 la 19:19  

Mai dureaza mult pana va hotarati sa publicati raspunsurile de la concurs ?

Radu Vancu 16 octombrie 2011 la 22:48  

All: Mai trebuie trimise două voturi.
Din câte înţeleg, o să vină curând.
Iar lucrurile, după câte se pare, o să arate mai bine decât în anunţ. Nu vă spun despre ce e vorba, că nu-s autorizat. :)
Aşadar, încă puţină răbdare. Ştiu că-i greu, dar şi pentru juriu e (sunt multe manuscrise la ambele genuri, credeţi-mă).

D,  17 octombrie 2011 la 12:12  

Radu,
lucrurile vor arata mai bine in sensul suplimentarii premiilor?
ma gandesc si eu...:)

D.

Radu Vancu 17 octombrie 2011 la 12:26  

Nu pot da detalii, cum ziceam, n-am undă verde de la organizatori (Claudiu Komartin & Alex Nemerovschi).
Dar e de bine, fireşte. :)

Anonim,  17 octombrie 2011 la 23:02  

Vreeeem si noi rezultatele in viata asta , deja se ajunge la 18 . In Romania chiar nu se intelege conceptul de DEADLINE ? :|

Anonim,  18 octombrie 2011 la 19:41  

Suntem pe 18 octombrie, ceea ce inseamna ca ati depasit termenul limita cu mai bine de o jumatate de luna...cand se fac publice rezultatele?

Radu Vancu 18 octombrie 2011 la 23:13  

Vezi postarea de aici:

http://raduvancu.unspe.com/2011/10/concurs-de-debut-blecher-benet.html?showComment=1318945816700

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS