vineri, 2 aprilie 2010

Suedia. Câinii, alcoolul, Nostalgia

În Stockholm, tot suedezul are câinele lui. Pe care-l poartă ca pe un fel de buletin de identitate umană, să arate că are şi el suflet, cum ar veni. Însă nicăieri n-am văzut câini mai bizari: tăiaţi în cele mai ascuţite unghiuri, cu corpul aşezat nu paralel cu solul, ci formând cu labele un triunghi scalen, cu fizionomii nu non-canine, dar non-animale, copiaţi din coşmarurile desenatorilor de ultimă generaţie de la Cartoon Network.
Or fi, poate, corelativii obiectivi ai coşmarurilor suedeze. Pentru că au destule - sunt depresivi, de unde şi rata dodoloaţă a sinuciderilor. Cu atâta noapte pe cap, e de înţeles. De aceea şi alcoolurile sunt drămuite - în comerţul obişnuit găseşti numai bere de maxim 3 la sută, pentru orice altfel de etili trebuie musai să cauţi un magazin din reţeaua System Bolaget, specializat exclusiv pe băuturi alcoolice. Relativ ieftine, de altfel.
Apropo de vise colorate şi în demenţă - Cărtărescu e acolo într-adevăr "very big", cum îmi ziceau toţi, inclusiv Anna Hallberg (poetă bună şi critic influent, cu rubrică de cronică în cel mai important cotidian suedez); în unele librării am văzut că era cel mai bine reprezentat scriitor pe plan mondial (da, da!). Iar pe insulă, la Biskops Arno adică, cam toţi studenţii citiseră măcar Nostalgia, unii (cei mai mulţi, de fapt) cu entuziasm. (Eram aproape gelos pe ei, ăla era entuziasmul meu!) Am avut deseori senzaţia că eram privit cu simpatie ca român pentru că eram din ţara lui Mircea Cărtărescu - Ministerul de Externe "Orbitor" a făcut pentru ţărişoară mai mult decât tot aparatul administrativ de stat plus toţi patrioţii de ocazie şi de pleaşcă. Cărtărescu şi ICR Stockholm, astea-s cam singurele lucruri asociate curent cu România.
Până şi comunistului de Ali îi plăcea capitalistul Mircea Cărtărescu. Să mai spui că arta nu e transideologică...

5 comentarii:

Metaxa 4 aprilie 2010 la 18:54  

Hrsitos a Inviat! Pace si Lumina in suflet.

coryamor 4 aprilie 2010 la 22:00  

wow! sunt impresionata de "priza la public" a lui Cartarescu, in Suedia! pai merita, zic eu...

Radu Vancu 5 aprilie 2010 la 00:10  

@ Metaxa, şi tuturor: Adevărat a înviat! Paşti fericite!

@ Coryamor: Merită, sigur că da, cu vârf şi îndesat. La noi, succesul nu i se iartă, din păcate.

Sofia Lund,  7 aprilie 2010 la 21:40  

Da, ce pacat ca nu s-a bucurat de sutinere pentru a fi si El propus la Nobelul pentru literatura! A fost destul de vehiculata varianta asta dar poate ca intr-un final apoteotic... vom avea si noi un "nobelist" roman autentic, nu unul ..."parat" ca pana acum. Toate cele bune!

Anonim,  8 aprilie 2010 la 02:30  

Faţă de media vârstă a nobelizaţilor, e tânăr, aşa că nu-i timpul pierdut.
Când am văzut clădirea Academiei Suedeze, nu mi-a venit să cred că o chichineaţă cam cât "Biblioteca Astra" din Sibiu poate genera fantasme mai mari decât Casa Poporului... :P

Radu

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS